Cześć! Chyba nie znam osoby, która nie lubi krokietów, więc przychodzę dziś do Was z przepisem!
Składniki:
około 15 sztuk
Naleśniki:
- 230 gramów mąki
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 1 serek topiony Hochland - śmietankowy
- 1 duża lub 2 małe cebule
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki
- Do miski wsypujemy 230 gramów mąki (jeśli nie macie wagi możecie wsypać jedną szklankę o pojemności 250 ml + 2 duże łyżki).
- Wbijamy jajka, wlewamy szklankę wody oraz szklankę mleka.
- Dodajemy szczyptę soli i olej.
- Mieszamy ciasto przez kilka minut na gładką masę. Możemy użyć miksera.
- Ciasto możemy odstawić na pół godziny, by uzyskało idealną konsystencję, lecz nie jest to konieczne.
- Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki.
- Wrzucamy pieczarki na kilka minut do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, tak by miała złoty kolor.
- Dodajemy pieczarki oraz serek topiony i mieszamy aż się rozpuści.
- Doprawiamy do smaku - w moim przypadku jest to pieprz i sól, można dodać odrobinę kucharku i maggi.
Krokiety
- Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy, tzn boki naleśnika nakładamy na farsz, a następnie zawijamy w rulon.
- Na talerz wysypujemy bułkę tartą, w miseczce roztrzepujemy jajka.
- Obtaczamy nasze krokiety w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia się bułki tartej.
Dajcie znać czy znaliście wcześniej ten przepis i jak Wam smakuje!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz