sobota, 2 maja 2020

Krokiety z pieczarkami

Cześć! Chyba nie znam osoby, która nie lubi krokietów, więc przychodzę dziś do Was z przepisem! 


Składniki:
około 15 sztuk

Naleśniki:
  • 230 gramów mąki
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 serek topiony Hochland - śmietankowy
  • 1 duża lub 2 małe cebule
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Naleśniki
  1. Do miski wsypujemy 230 gramów mąki (jeśli nie macie wagi możecie wsypać jedną szklankę o pojemności 250 ml + 2 duże łyżki). 
  2. Wbijamy jajka, wlewamy szklankę wody oraz szklankę mleka.
  3. Dodajemy szczyptę soli i olej.
  4. Mieszamy ciasto przez kilka minut na gładką masę. Możemy użyć miksera. 
  5. Ciasto możemy odstawić na pół godziny, by uzyskało idealną konsystencję, lecz nie jest to konieczne. 
  6. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Farsz
  1. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. 
  2. Wrzucamy pieczarki na kilka minut do wrzącej wody i gotujemy około 5 minut. 
  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, tak by miała złoty kolor.
  4. Dodajemy pieczarki oraz serek topiony i mieszamy aż się rozpuści.
  5. Doprawiamy do smaku - w moim przypadku jest to pieprz i sól, można dodać odrobinę kucharku i maggi. 
Krokiety
  1. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy, tzn boki naleśnika nakładamy na farsz, a następnie zawijamy w rulon. 
  2. Na talerz wysypujemy bułkę tartą, w miseczce roztrzepujemy jajka.
  3. Obtaczamy nasze krokiety w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia się bułki tartej. 
Krokiety z pieczarkami
zdjęcie autorskie.

Dajcie znać czy znaliście wcześniej ten przepis i jak Wam smakuje!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz